30 Apr

Az Oktatási Hivatal 2020. április 30-án tájékoztatót tett közzé az idei magyarországi érettségi vizsgákkal kapcsolatban. A tájékoztató a következő linken érhető el: 

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/hataron_tul 

A magyar hatóságok mindent elkövetnek, hogy a külföldről érkező vizsgázók az érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában az államhatárt átléphessék és a vizsgákon részt vehessenek.

Kérjük a vizsgázókat, gondoskodjanak arról, hogy a határátlépés során rendelkezésre álljon náluk az érettségi vizsgára szóló behívó és – amennyiben Magyarországon járnak középiskolába – a magyarországi diákigazolvány. A vizsgabehívót a vizsgázó vizsgajelentkezését fogadó intézmény küldi meg részükre, amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, keressék meg ebből a célból az adott intézményt, ahol a vizsgára jelentkeztek. Az elektronikusan megkapott vizsgabehívó egyszerű nyomtatása elegendő.

Az érettségi céljából érkezőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk.

Szálláshelyek központi kijelölésére nem kerül sor, a kollégiumok azonban megnyitásra kerültek, fogadják a tanulókat. Aki eleve kollégista, elsősorban saját kollégiumánál érdeklődjön a szálláshely kapcsán, aki nem kollégista, szabad választása szerint kereshet szálláshelyet, természetesen nem csak a megnyitott kollégiumokban, hanem például barátoknál, ismerősöknél is van erre mód.

Országspecifikus információ Szlovákia vonatkozásában: 

Május 1-jén 07.00-tól kivételt kapnak az állami karantén kötelezettség alól a külföldön (Csehországban, Ausztriában, Magyarországon) tanuló alap-, közép- és főiskolás/egyetemista diákok/hallgatók, amennyiben felvételi- vagy záróvizsgát tesznek. Mivel Magyarországon az érettségi egyben felvételi is, a rendelkezés erre is kiterjed. A szlovákiai részletszabályok kidolgozása folyamatban van, az igazolásra szolgáló dokumentumok (érettségi behívó vagy diákigazolvány) megléte szükséges.

A szlovák országos tisztifőorvos új rendelete értelmében a diákok kísérői számára is enyhítettek a korlátozó szabályokon. Részletek: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/statna_karantena_30_04.pdf