7 Oct

Szlovákia magasabban fekvő területein az elmúlt hétvégén már havazott, ezért indokolt ismét röviden összefoglalnunk, hogy az autók milyen felszereltségét írják elő a helyi jogszabályok az útnak indulók számára. 

 

A téli időszakra tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény értelmében, amennyiben az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja, ill. az utak jegesednek, úgy az M1 és N1 kategóriába tartozó járművek közúti forgalomban csak akkor használhatók, ha a járművet az összes tengelyén téli gumival szerelték fel. Az említett gépjárművek esetében hólánc használata csak akkor kötelező, ha arra közúti jelzőtábla figyelmeztet!

  • M1= személyszállító gépkocsi, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb 8 (azaz max. 1+8) ülőhellyel
  • N1 = áruszállító gépkocsik, legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel

 

Egyúttal felhívjuk a Szlovákiában vezetők figyelmét, hogy az M2, M3, N2 és N3 kategóriájú járműveket november 15-től március 31-ig kötelező téli gumival felszerelni legalább azok egyik meghajtott tengelyén. Továbbá az említett időszakban az N3 kategóriába tartozó járművek esetében a kötelező felszerelés részét képezi legalább az egyik hajtott tengelyre szerelhető hólánc.

  • M2 = személyszállító gépkocsi, a gépjárművezető ülésén kívül több mint 8 ülőhellyel és legfeljebb 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel
  • M3 = személyszállító gépkocsi, a gépjárművezető ülésén kívül több mint 8 ülőhellyel és több mint 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel
  • N2 = áruszállító gépkocsik, több mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel
  • N3 = áruszállító gépkocsik, több mint 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel