8 Nov

Pető Tibor szlovákiai magyar nagykövet kedden magyar állami kitüntetéseket adott át két szlovák állampolgárnak. Karol Wlachovský fordító, író és pedagógus és Vincent Polakovič, a Danubiana Modern Művészeti Múzeum igazgatója vehette át ünnepélyes keretek között a kitüntetéseket a pozsonyi magyar nagykövetségen.

Két olyan művészt tüntetünk ki, akik tevékenységükkel egész életükben közelebb hozzák egymáshoz a két nemzetet” – mondta köszöntőjében a magyar nagykövet. A magyar államfő megbízásából, a magyar állami ünnep alkalmából Wlachovskýnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Polakovičnak pedig a Pro Cultura Hungarica díjat adta át a Pető Tibor misszióvezető.

A kassai születésű Karol Wlachovský (1941) fordítóként, irodalomtudósként és pedagógusként tevékenykedik. A Slovenské pohľady szerkesztőjeként dolgozott, majd ezt követően a pozsonyi Tatran Kiadónál, ahol igazgató is volt (1968-1990). Később diplomataként Budapesten tevékenykedett, ahol a csehszlovák, majd a szlovák kulturális intézetet vezette. Több magyarországi egyetemen is oktatott fordítási elméletet és gyakorlatot. Az első magyar nyelvű könyvet 50 évvel ezelőtt fordította le szlovákra, azóta több tucatnyi művet fordított le magyar íróktól, köztük szlovákiai magyar szerzők könyveit is, főként Grendel Lajos műveit. 13 művét, tehát csaknem a teljes életművét ő ültette át szlovák nyelvre.

Vincent Polakovič (1958) Poprádon született. Kassán tanult jogot, majd a poprádi járási ügyészségen dolgozott, 1991 és 2003 között ügyvédként tevékenykedett. 1990 nyarán felkereste azokat a helyeket, ahol Vincent van Gogh élt és alkotott. Az út által inspirálva 1993. szeptember 11-én megnyitotta Vincent van Gogh „sárga házát” Poprádon, ahol kiállításokat rendezett. Hollandiában ismerkedett meg Gerard Meulensteennel (1994). Vele együttműködve létesítette a Pozsonyhoz tartozó Dunacsúnyon az első magán modern művészeti múzeumot, a Danubiana Meulensteen Művészeti Múzeumot. 2000. szeptember 9-i megnyitása óta igazgatóként irányítja az intézményt. A múzeumban rendszeresen szerveznek egyéni vagy csoportos kiállításokat magyar képzőművészek munkáiból a kulturális miniszterek védnöksége alatt.