15 Apr

Idén 2021. április 14-én és 15-én került sor a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetések átadására Pozsonyban. Pető Tibor nagykövet a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve, szűk körben megtartott ceremónia keretében adta át az elismeréseket.

  • Dr. Németh Gabriella a Magyar Közösség Pártja és a Pozsony Megyei Önkormányzat volt alelnöke a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes munkája, valamint a Pozsony és a Győr-Moson-Sopron megye közötti együttműködés elmélyítésében vállalt szerepe elismeréseként Magyar Arany Érdemkeresztben részesült.
  • Molnár Sándor a Szlovákiai Református Keresztény Egyház zsinati főtanácsosa, a Rimaszombati Református Egyházközség lelkésze a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a felvidéki református magyar óvoda- és bölcsőderendszer megújítása érdekében végzett munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
  • Ernest Huska, aki az elmúlt évtizedben Pozsony Óváros kulturális osztályának vezetőjeként és a Szlovák Műszaki Múzeum – Pozsonyi Közlekedési Múzeum igazgatójaként, valamint a Pozsonyligetfalui Városszépítő Egyesület Polgári Társulás alapító alelnökeként is sokat tett a magyar-szlovák kapcsolatok, kulturális együttműködés előmozdításáért ugyancsak Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 
  • Böszörményi István tanár, helytörténész, író a losonci magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló, több évtizedes pedagógusi, közéleti és kultúraszervezői tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A kitüntetett a járványügyi helyzetre tekintettel nem tudta személyesen átvenni az elismerést.