13 Mar

Szlovákiában a koronavírus fertőzés következtében a helyi hatóságok vészhelyzetet hirdettek és az alábbi intézkedésekről döntöttek. A fertőzés főként Pozsony és Kassa környékén jelent meg külföldi közvetítéssel.

Bevezetett intézkedések:

Szlovákiában 2020. március 12-én országos vészhelyzet került bevezetésre. Ennek értelmében március 13. reggel 7:00-tól Szlovákiába csak a szlovák útlevéllel (szlovák állampolgárok), vagy szlovákiai tartózkodási engedéllyel (állandó lakhellyel, tartózkodási címmel) rendelkező személyeket engedik be. A Szlovákiába külföldről belépőknél (kivéve Szlovákiában munkáltatói igazolás alapján dolgozók, valamint a kamionosok)  automatikusan 14 napos karantént rendelnek el.

A kórházak, szociális intézmények, büntetés-végrehajtási intézetek (börtönök) látogatását megtiltották.

A kulturális, sport (focimérkőzés), társadalmi csoportos rendezvényeket szervezni – március 10-től – az egész országban tilos.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információk és hírek a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának honlapján érhetők el:

 

Az egyes gyanús eseteket a fertőzöttségi teszt eredményéig izoláltan vizsgálják az adott kórház elkülönített részében.  

Ingázók

Denisa Saková belügyminiszter a szlovák országos válságstáb ülését követő csütörtök esti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 2020. március 13. (péntek) 7 órától csak a szlovák útlevéllel, vagy szlovákiai tartózkodási engedéllyel (hivatalos állandó lakhellyel, vagy tartózkodási hellyel) rendelkező személyeket engedik be Szlovákia területére. Ez az intézkedés nem érinti a határ menti településről naponta ingázókat, akik munkáltatói igazolás felmutatásával beléphetnek az országba, valamint a fuvarozókat, kamionosokat.

Minden külföldi országból – így már nem csak a fertőzéssel súlyosan érintett országokból – belépő személyeknek 14 napos karanténba kell vonulnia. SIM-kártyák alapján meg tudják állapítani, hogy ki és mikor érkezett vissza külföldről az országba.

Egészségügyi előírások:

A szlovák hatóságok kérik a lakosságot az alapvető higiéniai szabályok betartására, a gyakori és alapos kézmosásra, valamint hogy kerüljék el a nagy látogatottságú helyeket. A lakosság kérdéseinek megválaszolása érdekében létrehoztak több telefonos vonalat és e-mail címet, valamint tájékoztató szórólapokat tettek közzé, amelyek már magyar nyelven is megjelentek. A fertőzött területekről visszaérkezőket kérik, hogy maradjanak otthon a lappangási idő (14 nap) elteltéig. Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon mindenképpen csak telefonon forduljanak orvoshoz, vagy hívják a 24 órás telefonszámok egyikét. 

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban itt található >>