• Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége

     

     

    Üdvözöljük honlapunkon!

Nagyköveti köszöntő

Szeretettel üdvözlöm Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének honlapján!

A magyar-szlovák kapcsolatok évezredes együttélésünkre épülnek. Az azonos szövetségi rendszerhez való tartozásunk, a külpolitika számos területén tapasztalható érdekközösségünk, a társadalmi érintkezés megannyi kapcsolódási pontja, és a közös határunk hossza jó alapot biztosít a két ország kapcsolatainak dinamikus fejlődéséhez. Magyarország és Szlovákia természetes szövetségesként képes megjeleníteni és megvédeni közös érdekeit, legyen szó akár az európai értékek megőrzéséről vagy a gazdasági potenciálunkban rejlő lehetőségek kiaknázásáról.

Az elmúlt években látványosan fejlődő magyar-szlovák együttműködés Közép-Európa egyik meghatározó tényezője. A Visegrádi Négyek szoros szövetsége pedig európai szinten is politikai tényezővé tette a közép-európai államokat. Politikai és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainkon kívül az oktatási, kulturális és tudományos együttműködésünk is szerteágazó. A kétoldalú kapcsolataink sokszínűségét jelentős mértékben gazdagítja a Szlovákiában élő közel félmilliós magyar közösség. A magyar kormány a nemzetpolitikai célkitűzéseinek megfelelően kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar szervezetekkel való aktív kapcsolattartásra, a szlovákiai magyarokkal való konzultációra és a velük való együttműködés kereteinek a kimunkálására.

Reméljük, hogy honlapunk révén segíthetünk állampolgárainknak, valamint a hazánk iránt érdeklődőknek a tájékozódásban, és ezáltal is erősítjük az országaink és népeink közötti kapcsolatokat.

Dr. Balogh Csaba
nagykövet